Z6_PPGAHG800POM006IKFFEA6BDA7
Z7_PPGAHG800PIH706Q6IQ09623U6

Споразумение за партньорство между Обл. управител на Софийска област губернаторът на правителството на китайската провинция Дзянси

Дата на публикуване: 18.10.2023
Последна актуализация: 18.10.2023

На 20.09.2023 година в град София Областния управител на Софийска област г-н Юлиян Леков и губернаторът на правителството на китайската провинция Дзянси г-н Йе Джянчун подписаха споразумение за партньорство между двата региона. На срещата присъстваха кметът на Община Челопеч - инж. Алекси Кесяков, кметът на Община Копривщица - г-жа Бойка Дюлгярова, Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република (КНР), народния представител от Софийска област д-р Александър Симидчиев (ПП-ДБ), заместник областния управител г-н Иван Димитров, главния секретар на Областната права г-жа Мая Цанова.

В началото на срещата г-н Леков благодари на губернатор Джянчун за дарението на медицински маски и консумативи от провинция Дзянси за болниците в Софийска област по време на най-тежкия период от пандемията от COVID-19, когато достъпът до тези медицински материали бе изключително затруднен в цяла Европа, което е било възможно заради сключеното през 2019 г. между двата региона споразумение за партньорство.

“Радвам се, че имам възможност, съвместно с губернатор Джянчун да препотвърдим желанието си за сътрудничество между Софийска област и провинция Дзянси. С днешното споразумение надграждаме вече постигнатото и поставяме основата на едно бъдещо партньорство между 5 от общините в Софийска област – Долна баня, Копривщица, Правец, Своге и Челопеч, и съответните градове и общини от провинция Дзянси“, заяви Юлиян Леков. Той представи пред своя гост възможностите за инвестиции в най-голямата по брой общини област на България. „Ние сме един от най-бързо развиващите се икономически региони в цялата страна заради благоприятното географско положение и природни дадености, икономическия и инфраструктурен потенциал, доброто професионално и образователно равнище на хората от 22-те общини. По време и след пандемията от COVID-19 много жители на столицата София предпочетоха да се преместят и да живеят в нашата област, което допълнително засили човешкия потенциал като фактор за развитието на региона“, обясни г-н Леков пред китайската делегация.

Губернатор Джянчун благодари за гостоприемството и сподели, че вижда добри възможности за разширяване на сътрудничеството между провинция Дзянси и Софийска област в сферата на културата, туризма и икономиката. Той допълни, че, на практика, провинцията е един от най-зелените региони на Китай.

Д-р Симидчиев сподели, че проявява професионален интерес към методите на традиционната китайска медицина и изрази готовност да подпомага развитието на отношенията с провинция Дзянси във всички сфери, които ще бъдат от полза за жителите на Софийска област. Кметовете на Челопеч и на Копривщица Алекси Кесяков и Бойка Дюлгярова пък представиха накратко техните общини и възможностите за инвестиции и културен туризъм, които предлагат.