Z6_PPGAHG800PH880Q36HUI0S1O75
Z7_PPGAHG800PH880Q36HUI0S1400

Екопътека "Червени камък"

Дата на публикуване: 25.03.2021
Последна актуализация: 25.03.2021

   Екопътека до местността "Червени камък" е реализирана с финансов ресурс от издание на конкурса „Направи си сам“, като организатор на проекта е сдружението „Клуб на пенсионерите – Челопеч“

   Изходният пункт на екопътеката е на около 2 км от центъра на Челопеч, а селото се намира на 72 км източно от София, в подножието на Стара планина.

   Дължината на екопътеката е 3 км, а продължителността на прехода по нея около 2 часа. Тя започва от северозападната част на Стара планина, извива се по поречието на река Воздол и навлиза в гората (в по-ниската си част букова, а в по-високата - иглолистна). По продължението на пътеката се стига до поляна, която през пролетта и лятото изобилства от цветя, билки и гъби. В крайната си точка пътеката достига до местността Червени камък. На върха се открива панорамна гледка към цялото Средногорие. От там пътеката води до река Воздол и до пътя за хижа „Мургана“.

   Смята се, че скалния монумент е част от средновековна крепост, като примесите в материала показват, че са от ранната епоха на тракийското присъствие на Балканите.

   Южно от крепостта са разкрити останки от стара църква и в градището е намерена монета на император Маврикий, което потвърждава тезата, че градището е било действащо към края на VI - началото на VII в., т.е. и преди трайното установяване на траките тук.

   Чрез път крепостта се свързвала с другите селища, намиращи се по-високо в планината и в местността "Силищара", което показва, че свързаните крепостни съоръжения са образували значителен, важен и сигурен отбранителен комплекс, който е имал ключова роля и голямо значение за неговите обитатели траките.